מאוד קל להפחיד אותי. להרבה אנשים אני נראה אדם יחסית שקט, אבל אני אחד ההיסטריים שאני מכיר. אני נכנס בקלות רבה מאוד לסרט של פחד מצמית על דברים קשים ונוראיים שעומדים לקרות לי ו/או לסובבים אותי.
אני זוכר את עצמי כבר בגיל הנעורים המוקדמים, כשההורים שלי היו חוזרים הביתה בשישי בלילה מאוחר מהמקובל, יושב בהיסטריה בבית, בטוח שמשהו רע קרה להם. אז לא היו סלולאריים כדי להתקשר ולדעת מה קורה, אז הזמן הזה היה כמו מדיטציה של פחד איום ונורא.
במרוצת כל השנים של עבודה רגשית, המאפיין הזה שלי לא השתנה. מה שכן השתנה זה שהפסקתי לפחד מהפחדים שלי, ואני יודע להיות בזה ולתת לזה לעבור; אבל הפחדים ממשיכים להפחיד אותי. לא מפתיע, בהתחשב בכך שבזה הם מתמחים.
בשבועיים האחרונים הרגשתי כמו במתקפה אינטנסיבית במיוחד של פחד. אנשים שקרובים אלי חלו, לפעמים בדברים לא קלים, לא ברורים, ותסריטי אימה לגבי מחלות קשות וסופניות התעוררו בתוכי מחדש. זה פחד עם חוסר אונים, שכן אין הרבה מה שאני יכול לעשות בזמן הזה, חוץ מלפחד. אפילו שכבר יש סלולאריים.
אני עוזר לעצמי בזמנים כאלה בעיקר בזה שאני לא מנסה להפסיק את הרגש. נותן לעצמי לפחד, גם אם זה אומר לפעמים שאני לא מסוגל לעשות כלום מרוב אימה. מדבר על זה עם מי שאני יכול – אם בכלל יש לי מילים; ומקבל הילינג שעוזר להקל על העומס (עד הפעם הבאה).
בתוך זה אני שם לב מחדש לשני המאפיינים הבולטים של פחד: הוא תמיד אומר את אותו הדבר (המוות מתקרב, במקרה הזה, ומחלות קשות), והוא תמיד מדבר על העתיד (זה עוד מעט יקרה). בדרך הזו הוא שולט בנו, הפחד: המיקוד בעתיד הלא ידוע, שעוד לא קורה ולכן איני יכול להתמודד איתו, שמשאיר אותי חלש ונתון לחסדי הפחד.
כשאני יכול אני מחזיר את עצמי להווה – אני מברר עם עצמי ממה אני מפחד, בעצם, ובודק היכן זה קורה בהווה. אם אני מפחד מפרידה שתתרחש בעתיד, אני בודק היכן הפרידה מתרחשת כעת. אם אני מפחד להישאר לבד בעתיד, אני בודק היכן אני לבד כעת. אם אני מפחד מכאב בעתיד, אני בודק היכן כואב לי כעת. כי זה חלק מהסוד: כל מה שאני מפחד שיקרה לי, כבר קורה לי; אני תמיד מפחד שמשהו שמתרחש כעת ברמה מסויימת, יגדל ויתעצם בעתיד ויהפוך לכל המציאות שלי.
אני חוזר לפרידה בהווה, ללבד בהווה, לכאב שיש בהווה. חוזר לרגשות שיש כעת ונותן גם להם מקום. בדרך הזו אני מחזיר לעצמי את הכוח, מפוגג מעט מהפחדים, יוצר הקלה במקום בו יש אימה.
עם הזמן אני שם לב, שאחרי כל סבב כזה בעולם המפחיד של הפחד, השקט בתוכי גדל. אבל השקט אין פירושו שהפחד נגמר.
1 מחשבה על “מה עושים עם כל הפחד הזה?”
ראם דאס כתב שכשהוא מרגיש פחד הוא אומר לו שלום, מזמין אותו לשבת, לשתות כוס קפה, שואל אותו מה נשמע אצלו מאז הפעם הקודמת שנפגשו….