אנו נמצאים כמעט חודשיים וחצי מאז החלה שנת 2023, אותה טוהר מגדירים בתור "שנת התהפוכות" – וזו הגדרה כל כך מדויקת לשנה מטלטלת זו. המהומות המתרחשות במדינה מתחברות עם טלטלות שרבים חווים בחיים האישיים שלהם, והתוצאה היא שרגשות של פחד, חרדה, חוסר ודאות, עצבנות וכעס הולכים ומתחזקים.
כאשר טוהר התחילו לדבר על 2023 בתור שנת התהפוכות, היה לי ברור שאנו צריכים לחזק את החיבור שלנו לעצמנו/למרכז שלנו בתקופה זו במיוחד. באחרונה טוהר החלו לדבר על כך מפורשות, תוך שהם משתמשים במושג "עוגן פנימי". בתגובה לאחד התקשורים בהם הם דיברו על עוגן פנימי, שאלה אותי מישהי איך מוצאים עוגן פנימי. אמרתי לה שעוגן פנימי לא מוצאים אלא יוצרים. בעקבות כך עלה בי הרעיון לכתוב את המדריך הזה – לרכז עצות וטכניקות כיצד ליצור עוגן פנימי, שתוכלו להשתמש בו כאשר אתם מרגישים מעורערים ומטולטלים במיוחד.
מה זה עוגן פנימי – ומה זה לא?
עוגן פנימי הוא תחושה פנימית של יציבות וביטחון. זו הידיעה השקטה שאנחנו בסדר גם כאשר המציאות לא יציבה והרגשות שלנו סוערים. עוגן פנימי הוא אמונה פנימית היודעת שיש אפשרויות ופיתרונות, גם אם אנו לא רואים כרגע שום אור.
חיבור לעוגן הפנימי הוא אינו מצב בו אין פחד ואין חשש ואין דאגה ואין סימני שאלה לגבי העתיד. החיבור לעוגן הפנימי מתבטא בהעדר שיפוט של מה שאנו מרגישים ושל המצב בו אנו נמצאים, ושל העדרו של פחד מפני מה שאנו מרגישים.
חיבור לעוגן פנימי אינו מתבטא בכך שאין בנו פסימיות בכלל. הוא כן מתבטא בכך שיש בנו גם אופטימיות.
טוהר מדברים על כך שיש בנו ליבה של אופטימיות, ומזכירים להתחבר אליה. ליבה של אופטימיות היא הגדרה יפה וטובה לאותו עוגן פנימי שאנו רוצים להתחבר אליו.
איך יוצרים עוגן פנימי?
1. אחד הדברים החשובים הוא לחזק את החיבור שלנו לאדמה. האדמה היא מקור של יציבות וביטחון, מקור של איפשור שאין בו שיפוט או גנאי. האדמה היא גם האדמה עליה אנו חיים, וגם אחד האלמנטים המרכיבים את ההוויה שלנו. חיבור לאדמה, לפיכך, הוא גם חיבור לעצמנו.
דברים שאפשר לעשות כדי להתחבר לאדמה:
- ללכת על האדמה ברגליים יחפות או לשבת עליה.
- ללבוש צבעי חום/חמרה.
- לשים לידכם קריסטלים בצבעי אדמה ו/או קריסטלים שמהותם היא חיבור לאדמה.
- לשלב בתזונה ירקות שורש, ואם אפשר, גם מעט בשר בקר.
- לתרגל מדיטציה של חיבור לאדמה, בה מדמיינים שורשים היוצאים מכפות הרגליים ונכנסים לתוך האדמה. לאחר שמדמיינים שהשורשים מתמזגים עם האדמה, מדמיינים שדרך השורשים מקבלים מהאדמה יציבות וביטחון, ומשחררים לאדמה פחדים, דאגות ומתח. ניתן לעשות את המדיטציה הזו כשנמצאים ישירות על האדמה וגם כשנמצאים רחוק ממנה.
2. דרך נוספת ליצור את העוגן הפנימי ולחזק אותו היא להתחבר לרגשות שלנו. זה עשוי להישמע אבוסרדי למי שחווה רגשות בעוצמה גבוהה, שמתחלפים בתדירות גבוהה. במקרים רבים, השאיפה תהיה להרגיע את עוצמה הרגשות ולצמצם את התדירות בה הם מתחלפים. אז מדוע חיבור לרגשות יכול לעזור?
אחד הדברים שעלינו ללמוד בתקופת החיים שלנו, הוא להרגיש את הרגשות שלנו. אחת הסיבות לטלטלות שאנו חווים בחיים האישיים והקולקטיביים, היא כדי לפרק את האיסור הפנימי שאנו חיים איתו סביב הרגשות שלנו. איסור העובר מדור לדור ומתקיים בעולם שלנו כבר אלפי-אלפי שנים. כדי לעבור את ההתפתחות שאנו אמורים לעבור, עלינו ללמוד מחדש להרגיש את הרגשות כפי שהם – משתנים, מגוונים, לפעמים בעוצמה גבוהה ולפעמים לא.
יש שלושה דברים שחשוב ללמוד ביחס לרגשות:
- כל הרגשות הם ראויים, ואין רגשות שליליים. יש רגשות נעימים ויש רגשות כואבים, אבל כל הרגשות ראויים ותפקידנו הוא לתת מקום לכל הרגשות. ככל שנילחם פחות במה שאנו מרגישים/ננסה לצאת מהם/להפסיק אותם, כך נחווה יותר יציבות ופחות טלטלה.
- כל הרגשות משתנים ברגע מסוים, אם מתמסרים אליהם ולא מנסים להפסיק אותם. דבר לא נשאר לעד.
- אם קשה לנו להרגיש את מה שאנו מרגישים, כדאי לבקש עזרה – חבר/ה או מטפל/ת שיקשיבו לנו ויעזרו לנו.
יש דברים שונים שאפשר לעשות כאשר הרגשות מציפים אותנו, כמו לשכב על הרצפה בזמן התקף חרדה, לכתוב מכתבי כעס כאשר אנו כועסים, או לטפל בכאב היוצר את רגשי האשמה שלנו. אפשר לקבל טיפול הילינג, כמו טיפולי ההילינג שקיימים בטוהר+. עוד עצות תמצאו בהרחבה כאן.
3. דבר אפקטיבי נוסף הוא ליצור לעצמנו מסגרת. החיים אמנם משתנים כל הזמן, שלא לומר מתהפכים, אבל אנו יכולים ליצור לעצמנו מסגרת תתן לנו מידה של יציבות.
העיקר במסגרת היא תדירות קבועה. הנה כמה דוגמאות למסגרות שונות שאנו יכולים לאמץ:
- לאכול ארוחות באותן השעות ביום.
- לתרגל מדיטציה בתדירות קבועה.
- לעשות פעילות גופנית בתדירות קבועה.
- ללכת למקום שמרגיע אותנו בתדירות קבועה, כמו ים או יער.
- לסיים את היום כאשר אנו עומדים מול המראה ואומרים לעצמנו כמה מילים מעודדות ומחזקות, המשלבות הכרה של הדברים הטובים שהיו לנו באותו יום ושעשינו/היינו באותו יום.
חשוב שנבחר מסגרת שמתאימה לנו, וחשוב שנהיה גמישים עם היישום של המסגרת. לא תמיד נוכל לאכול את כל הארוחות באותן שעות, ולא תמיד נוכל לתרגל מדיטציה גם אם זה עוזר לנו. אם אין לנו גמישות יש נוקשות וביקורת, וזה יכול להגביר את המצוקה שלנו במקום להרגיע אותה.
4. ללמוד ממה שקורה לנו בחיים. אנו כאן לא רק כדי לשרוד ולהסתדר עם מה שיש בחיים, אלא גם ללמוד ולהתפתח. התהפוכות מתרחשות לא כי אלוהים משועמם ולא כי היינו לא בסדר, אלא כי עלינו להשתנות ולעבור לשלב חדש בהתפתחות שלנו.
מה זה בדיוק אומר? איזה שינוי אנו אמורים לעבור? מה עלינו ללמוד? למה חוסר היציבות שיש בחיים שלנו בא לידי ביטוי דווקא בתחום של כסף/פרנסה/מקום מגורים/וזוגיות/בריאות/וכד'? יש תשובות לכל השאלות הללו, והן משתנות מאדם לאדם.
כדי לדעת איזה שינוי עליכם לעבור, אתם יכולים להיעזר בתקשור כדי לשאול שאלות ולקבל תשובות שיעזרו לכם להבין מה קורה בחייכם ומה אתם יכולים ללמוד מזה.
דבר נוסף, שאני ממליץ לכל אחד, הוא ללכת לטיפול. טיפול בתדירות קבועה הוא סוג של מסגרת, אבל הוא הרבה יותר ממסגרת – בטיפול אתם יכולים לקבל תמיכה במצבים רגשיים שאתם עוברים, כלים כדי להתמודד עם החיים ולחיות טוב יותר, ודרך לרפא את מה שכדאי לרפא ולחזק את מה שכדאי לכם לחזק. יש הרבה שיטות טיפול; אתם יכולים לקבל כאן מידע על הטיפולים שאני מציע.
לפעמים טיפול הוא דבר יקר מדי; לפעמים צריך עזרה נוספת. לשם כך אני מציע לעשות מנוי לטוהר+. תמורת 66 שקלים לחודש תקבלו גישה לערוץ תוכן הכולל עשרות מדיטציות, טיפולי הילינג מוקלטים, תקשורים ותרגילים שיסייעו לכם בזמן של טלטלה ובכלל. בערוץ עולים בכל חודש תכנים חדשים, המתבססים על תקשורים בלעדיים של טוהר, בהם טוהר מציעים מה לרפא, מה לחזק ומה לעשות כדי לחיות טוב יותר בעולמנו המשתנה. כל הפרטים כאן.
יש לכם עוד עצות וטכניקות כיצד ליצור עוגן פנימי ולחזק אותו? אם כן, אשמח שתשתפו בתגובות.