לעיתים, בחיי בני האדם, אותו ויכוח אינו מספיק, אותה מריבה אינה מספיקה. לעיתים אין זה משנה כמה אנרגיה וכמה משאבים תשקיעו כדי להשיג את אותו ניצחון שאתם מבקשים להשיג, אתם לא תצליחו במשימה. לכן, במצבים מסוימים, בתקופות מסוימות או עם אנשים מסוימים בחייכם, אתם תעברו לשלב הבא.
כך אנו רואים זאת ומתארים זאת – אתם מתחילים עם תחרות, ולרוב זו גולשת לוויכוח או למריבה. לעיתים רחוקות יותר כל זה מקצין ואז מתפתח מאבק או נוצרת מלחמה.
מה גורם לכל זה להקצין? מה מניע אתכם מתחרות למלחמה? זה אותו כאב שאתם חשים ואותה אמונה האומרת כי עליכם לעשות את כל מה שאתם יכולים כדי להימנע מאותו כאב, כדי לא לשקוע אל תוכו.
זו סוגיה משמעותית שאנו מבקשים להתייחס אליה. עסקנו בה בחלקים קודמים של ספר זה ואנו חוזרים ועוסקים בה גם בהקשר זה – האמונה האומרת כי עליכם לעשות משהו, לעשות כל דבר כמעט, כדי לצאת ממה שאתם מרגישים, כדי לא להגיע לאותה הנקודה ממנה אתם מנסים להשתחרר.
זו אמונה בעלת השפעה רבה, כפי שאתם יכולים להבין מכל מה שמסרנו עד כה, בהחלט. אך כדאי להבין כי כאשר אתם מונעים מתוך אותה האמונה, עושים את כל מה שאתם יכולים כדי להימנע מכאב, הרי שאתם יכולים ליצור כאב כל כך עמוק, שהוא יהיה גדול יותר לאין שיעור מאותו כאב ראשוני שאתם מבקשים להימנע ממנו – ומלחמה היא הביטוי הטוב ביותר של מה שאנו מוסרים כעת.
האם חייתם פעם בתקופת מלחמה? האם השתתפתם במלחמה? האם חוויתם מלחמה, קולקטיבית או בין־אישית? אם כן, אתם יודעים למה הכוונה: כל מלחמה יוצרת כאב רב שיש לטפל בו, שיקום שיש לעבור, כזה שהמימוש שלו יכול להימשך פרק זמן ממושך עד מאוד. אתם יכולים להידרש לשימוש במשאבים רבים מאוד כדי להצליח לרפא ולתקן ולשנות את כל אותן ההשפעות הלא רצויות, הכואבות, של אותה המלחמה שהייתם בה. בין אם זו מלחמה עם אדם אחר ובין אם זו מלחמה של עם אחד בעם אחר, כל מלחמה יוצרת פצעים וגורמת לנזק שיש לרפאו ולתקנו, כזה שדורש משאבים רבים עד מאוד.
אבל זה לא אפשרי אחרת, אתם עשויים להגיד לנו בתגובה. הרי יש אנשים שרוצים לפגוע בנו, שרוצים להרוג אותנו לפעמים, שרוצים לכפות עלינו לעשות דברים שאנו לא רוצים לעשות. מה אתם אומרים לנו, שעלינו לתת את הלחי השנייה, שעלינו להסכים לכל דבר, שאסור לנו להגן על עצמנו?
אנו איננו אומרים כי אסור לכם להגן על עצמכם, כי עליכם לוותר ולקבל את כל מה שקורה לכם, בהחלט לא. אבל אנו אומרים שהשימוש בכלים הללו, שבין תחרות למלחמה, אף פעם לא מביא לאותה תחושה יציבה, עמוקה, שלמה, של חיבור עם הבריאה, עם מרחבי האין־קץ של הנשמה.
בשלב מסוים אתם תחזרו לאותו הכאב, לאותן המגבלות, לאותו הקושי, איתם אתם מתמודדים מלכתחילה, מהם אתם מבקשים להשתחרר בדרך של תחרות עד מלחמה. לעיתים, ככל שזה מגיע למלחמה של ממש, ככל שזה מגיע למאבק, אתם יכולים למצוא את עצמכם מתמודדים לאחר מכן עם כאב כל כך גדול, עם מגבלות כל כך הדוקות, עד שאותה המלחמה שאליה יצאתם תהפוך להיות לא רלבנטית. כלומר, היא אולי שחררה אתכם מאיום רגעי, אבל השאירה אתכם עם בעיה חדשה להתמודד איתה. כך שלמעשה, המלחמה לא מביאה אתכם לחופש חדש, ממשי, שלם ומלא, אלא לקושי חדש שיש לטפל בו, קושי שיכול בתורו ליצור תחרות חדשה, ויכוח ומאבק.
המלחמה אף פעם אינה מביאה בני אדם לשלום של ממש. הוויכוח אינו יוצר הרמוניה. התחרות אינה יוצרת שגשוג. אנו מודעים לכך כי החוויה האנושית עשויה לעיתים לסתור את מה שאנו אומרים, אבל אם תבינו מה אתם מבקשים לשנות, אז תבינו שכלים אלה אף פעם לא אפשריים לשימוש כדי לשנות את מה שאתם באמת מבקשים לשנות. אתם יכולים להשתמש בהם, אבל הם לא באמת יכולים לפתור אתכם מאותה ההתמודדות הראשונית, היסודית.
מה אתם מבקשים לשנות? זה הכאב האומר "אני לא מספיק טוב ולכן אין לי מספיק ולעולם לא יהיה לי מספיק ועלי לוותר ולהתפשר ולא לחיות ולא להיות כפי שאני רוצה". זה הכאב המנהל אתכם, ממנו אתם מבקשים להשתחרר, כאב אשר קשור בחוויות וברגשות ובאמונות ובגוף עצמו, אשר אתם מבקשים בכל מחיר להסיר מעל עצמכם.
חשוב להבין כי אינכם יכולים להסיר אותו מבלי שאתם גורמים לכאב נוסף. כאשר מדובר במאבק ובמלחמה, אלו כלים אשר מעמיקים את הפצע לאין שיעור. אתם יכולים להסיר אותו אם תבחרו להשתמש בכלים אחרים, בתפיסות אחרות, אשר מניעות מהלך של ריפוי, של החלמה ושל התפתחות.
אתם זקוקים לשם כך לחמלה, בהחלט, אתם זקוקים לאהבה; אתם זקוקים לשיתוף פעולה. אתם זקוקים להבנה כי האחריות לריפוי היא שלכם, וכי מה שאתם מרפאים איננו האמת.
זה דבר משמעותי, שאנו מבקשים להדגישו – הכאב שאתם מרפאים איננו אומר את האמת ביחס אליכם. האם אתם מוכנים לתפוס זאת? האם אתם מוכנים להבין זאת? האם יכול להיות ששיקרו לכם, שאתם משקרים לעצמכם כל הזמן? האם ייתכן ולמרות הכול – למרות כל החוויות והרגשות והמילים שנאמרות, אתם בעצם טובים בדיוק כפי שאתם?
סדנת "יוצרים שלום" מתחילה ב-3.11.23. סדנת אונליין של שישה מפגשים, בה טוהר ידברו וירחיבו על הגורמים היוצרים מלחמה – ואלה היוצרים שלום, וילמדו כיצד יוצרים שלום בתוכנו ובחיינו. לפרטים והצטרפות היכנסו לכאן.