אני לא זוכר תקופה שקטה בחיי הבוגרים, בה הכל הרגיש והתנהג והתנהל אותו דבר. אני לא זוכר שהייתה תקופה כזו בחיים האישיים שלי ולא במציאות של העולם. זה לא אומר שכל הזמן לא טוב, יש תקופות טובות ומספקות ויש תקופות קשות. אבל יציבות? הדבר היחידי שאני יכול לומר בוודאות שהוא יציב, זה השינוי כל הזמן מתרחש.
אני יודע שיש אנשים שחווים את החיים באופן שונה, יותר שקט ויציב, אבל מספר האנשים שחיים כך התמעט באופן דרמטי עם תחילת הקורונה, כאשר כל מה שהיינו רגילים אליו נכנס לסגר והשתנה. בחודשים האחרונים כל זה מתעצם, ככל ששנת 2023 – אותה טוהר מגדירים בתור "שנת התהפוכות" – הולכת ומתקדמת.
בתקשור המצולם האחרון, טוהר דיברו פעם נוספת על כך שאנו צריכים להבין שלא יכולה להיות לנו מציאות יציבה, וכי עלינו לחזק את תחושת היציבות בדרכים אחרות. כלומר, אם שינוי הוא הדבר היציב שמתקיים, איך בכל זאת יוצרים תחושה של יציבות, שנותנת לנו ביטחון?
לשמחתנו, לא באמת צריך שכל העולם יתנהג אותו דבר כדי שההרגשה שלנו תשתנה. גם אם אנחנו חסרי אונים ביחס למתרחש, זה לא אומר שאין לנו דרך להשפיע. הנה כמה עצות שניתן ליישם, כדי ליצור תחושה ברורה יותר של יציבות בעולם של שינוי:
הישארו מעודכנים, אך הציבו גבולות. יש אנשים שמתנתקים לגמרי מהחדשות, אבל אם אתם בכל זאת רוצים לדעת מה קורה, הגבילו את כמות החדשות שאתם צורכים. בנוסף, קריאה של חדשות יכולה, עבור אנשים מסוימים, להיות יותר קלה לעיכול מאשר צפייה או האזנה לחדשות. כל זה יכול לעזור למנוע הצפה של פחד ודאגה.
הקפידו על שגרה. אחת הסיבות ששינויים מתרחשים באינטנסיביות גדולה היא כדי ללמד אותנו להיות גמישים יותר ופחות נוקשים. בתוך זה, שגרה יכולה לעזור לנו. הכוונה היא בפעולות החוזרות על עצמן באותה התדירות. למשל, לאכול ארוחות בזמן קבוע, לעשות מדיטציה ו/או פעילות גופנית בתדירות קבועה שמתאימה לנו. אל תצפו מעצמכם להקפיד על השגרה במאה אחוז מהזמן (זוכרים, אנחנו צריכים להיות גמישים), אבל ככל שתצליחו להקפיד על כך, זה יכול לעזור.
השקיעו בטיפול בעצמכם. זמן של שינויים מלחיצים הוא זמן טוב ללכת לטיפול, בין אם טיפול רגשי או טיפול גוף. אין לכם כסף לטיפול קבוע או שאת םזקוקים לתמיכה נוספת? הצטרפו לטוהר+, ערוץ תוכן הכולל עשרות מפגשי הילינג, מדיטציות מודרכות, תרגילים ותקשורים שיסייעו לכם לחיות טוב יותר. בנוסף, השאירו לעצמכם מספיק זמן לישון, וגם אם אינכם נרדמים, תנוחו. מה לגבי תזונה? אל תצפו מעצמכם להפסיק את כל הרגלי התזונה הסוררים בדיוק בתקופה שבה הכל לא יציב, אבל תוסיפו כמה דברים טובים, כמו להגדיל את כמות הירקות שאתם אוכלים, או את כמות המים שאתם שותים ביום. הליכה יכולה גם כן לעזור לכם, אם וכאשר אתם מרגישים עמוסים ברגשות ובמחשבות.
טפחו את החיבור לגוף ולרוח. מדיטציה, תרגילי נשימה, יוגה או צ'י קונג. ישנן דרכים שונות לעזור להתחבר לגוף ולרגשות, וכך לחזק את תחושת הקרקוע והיציבות. זה יכול לעזור בשחרור של פחדים, ולאפשר התמודדות טובה יותר עם שינויים.
גלו מה יכול לעזור לכם, והתמידו בכך. בין אם לכתוב יומן, לתרגל מדיטציה, לסרוג, לצייר או ללכת לטיפול אחת לשבוע עוזר לכם, זה הזמן לחקור ולגלות מבין שלל האפשרויות מה תומך בכם. זכרו להמשיך לעשות זאת כל זמן שאתם צריכים.
צרו יציבות בסביבה שלכם. בין אם זה המשרד שלכם או הבית, עצבו את הסביבה בה אתם נמצאים באופן שישדר לכם תחושה טובה ויציבה. לשם כך, שלבו בסביבה חפצים, תמונות או מזכרות שעושות לכם טוב בלב.
שמרו על קשר. היזכרו שאתם לא לבד, ודברו על מה שאתם עוברים עם אנשים שאתם סומכים עליהם, בין אם אלה בני משפחה או חברים. הקול הפנימי שאומר "אני מעיק" או "אני מפריעה" הוא לא הקול שכדאי להקשיב לו; הקשיבו לקול שאומר "יש אנשים שאוהבים אותי ורוצים בטובתי, ואני יכול לפנות אליהם".
אין לכם עם מי לדבר? פנו לקווי סיוע טלפוניים דוגמת ער"ן בטלפון 1201 (לאורך כל היממה); המרכזים לסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בטלפון 1202 (לאורך כל היממה); או יש עם מי לדבר, קו הסיוע ללהט"בים, בטלפון 03-6205591 (בימים א'-ה' ב-19:30-22:30).
הגדירו יעדים ברי השגה. עובדים על הגשמת החזון שלכם? יש דברים גדולים שאתם רוצים להשיג בחיים? צרו לעצמכם יעדים קרובים, שקל לממש אותם, וחלקו אותם לרשימת משימות קלות לביצוע. כך, במקום להסתכל על התמונה הגדולה וליפול לייאוש וחוסר תקווה, התמקדו במשימה הבאה. גם בהקשר זה חשוב לשמור על גמישות, ולזכור שגם אם לא השלמתם את המשימה בזמן שתכננתם מראש, אין סיבה לרדת על עצמכם.
זכרו ששינוי הוא גם הזדמנות. כאשר המציאות שלנו מתהפכת ומטלטלת, זה טבעי לפחד ולדאוג ואף להתאבל על דברים שהסתיימו. אך חשוב לזכור שגם אם מה שקורה הוא כואב או מפחיד, הוא יכול להיות הזדמנות ליצור את השינוי הרצוי. במילים אחרות, זה זמן טוב לבדוק עם עצמכם מה אתם רוצים שישתנה בחיים שלכם, ולגלות כיצד ליצור זאת. בנוסף, היזכרו בחוויות העבר, בהן הסתגלתם בהצלחה לשינוי, כדי להזכיר לעצמכם שאתם יכולים גם הפעם.
השילוב של עצות אלו ביום-יום יכול לעזור ביצירה ובחיזוק של יציבות ויכולת להתמודד עם שינויים. זכרו גם לעצור מדי פעם, לטפוח לעצמכם על השכם, ולעודד את עצמכם על ההתמודדות שלכם. אין זה קל להיות בעולם הזה בתקופה זו, ולכולנו מגיע "כל הכבוד!" על כך.